Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μέρα του Γυναικείου ποδοσφαίρου της Ξάνθης

Η Άννα Ελευθεριάδου
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην γυναίκα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Στις μέρες μας η συγκεκριμένη γιορτή έχει χάσει το μηνυμα της καθώς εμπορευματοποιήθηκε και έχει γίνει στην ουσία μια συνέχεια του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή του οποίου είναι στις 14 Φεβρουαρίου.


Μέρα που είναι, επιβάλλεται να ασχοληθούμε με το γυναικείο ποδόσφαιρο και ειδικά με το Ξανθιώτικο. Πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια όταν αναφερόμαστε στο γυναικείο ποδόσφαιρο το μυαλό μας πηγαίνει στην ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ που από το 2012 μας κάνει όλους περήφανους με την αγωνιστική της παρουσία στα πρωταθλήματα Εθνικών κατηγοριών. Βέβαια η συγκεκριμένη ομάδα πέρα από την αγωνιστική της παρουσία έχει καταφέρει να συνδυάσει την παρουσία στα αθλητικά δρώμενα με μια σειρά από κοινωνικές, επιμορφωτικές και εθελοντικές εκδηλώσεις αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σωματείο.

Η Βασιλική Κούτρα
Σκοπός του άρθρου δεν είναι όμως να παινέψω την ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, δεν νομίζω πως το έχουν και ανάγκη καθώς όλοι βγάζουμε το καπέλο, αλλά να κάνουμε μια ιστορική αναζήτηση στην πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ξάνθης, τον Αθλητικό Όμιλο Ξανθίππη.

Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 80 άρχισαν οι διαδικασίες για την δημιουργία γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα της ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ. Η γραφειοκρατία (απαιτείται σχετικό καταστατικό, μέλη, δημιουργία Διοικητικού Συμβουλίου κτλ) με τις διάφορες υπηρεσίες άρχισε το 1986 και τον Μάιο του 1988 η ομάδα αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αφού αρχικά αναγνωρίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε ως Πρόεδρο τον Νικόλαο Μπακάλογλου ενώ το υπόλοιπο συμβούλιο περιλάμβανε τους Σταύρο Καρβουνίδη, Στέφανο Στεφανάκη, Γεώργιο Αγκόρτζα, Φώτα Πιπίνα, Νίκη Κυζιρίδου, Στυλιανό Συμιακό, Ιωάννη Καλημερτζή και Φρόσω Παπατζέλου.

Έως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν υπήρχε επίσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Οι ομάδες μεταξύ τους δημιούργησαν ένα πρωτάθλημα και κρατούσαν βαθμολογία. Για να γίνει αντιληπτό είναι κάτι σαν τα σημερινά πρωταθλήματα δικηγορικών συλλόγων ή αστυνομίας.

Η Παναγιώτα Κίτσου
Την αγωνιστική περίοδο 1989-1990 η ΕΠΟ δημιούργησε Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Η πρώτη διοργάνωση της ΕΠΟ, ονομάστηκε δοκιμαστική και η ομοσπονδία δεν την αναγνώρισε ως επίσημη. Εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχαν στην Ελλάδα πάνω κάτω 10 ομάδες, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Κένταυρο Λάρισας, Κακυονίδες Καβάλας, Καβάλα 86, Άρτεμις Χανίων, Άρης Κορίνθου, Θύελλα Παλαιοχωρίου και Αμαζόνες Καλής Βρύσης Δράμας.

Οι εντός έδρας αγώνες της ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ διεξαγόταν σε διάφορα γήπεδα του Νομού Ξάνθης όπως του ΑΟΞ, της Ασπίδας αλλά και της Φελώνης. Δυστυχώς τα οικονομικά προβλήματα αλλά και το γεγονός πως η ιδέα το να παίζουν γυναίκες ποδόσφαιρο δεν είχε ωριμάσει, δυστυχώς ούτε και στην εποχή μας, στην σκέψη των φίλων του αθλητισμού οδήγησαν την γυναικεία ομάδα στην διάλυση της στα μέσα της δεκαετίας του 90. Πάντως σε αυτό το διάστημα η ΞΑΝΘΙΠΠΗ κατάφερε να πάρει και κύπελλο ΗΘΟΥΣ (1990-1991). Για όσους δεν γνωρίζουν το κύπελλο ΗΘΟΥΣ απονέμεται σε ομάδες που δεν έχουν αντικρίσει κόκκινη κάρτα ή δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο κατά την διάρκεια των παιχνιδιών.

Για την ιστορία αναφέρουμε τις πρώτες 20 που έβγαλαν δελτίο:


Αθανασία και Μαρία Αρτεμίου, Αναστασία Βεργίνη, Άννα Ελευθεριάδου, Αγοραστή Ζαχαριάδου, Ξανθούλα Καραμίγκα, Δήμητρα Κεχαγιόγλου, Παναγιώτα Κίτσου, Βασιλική Κούτρα, Χριστίνα Λαζαρίδου, Μαλτώ Λαμπίδου, Γεωργία Μακρή, Ειρήνη Μπατζακίδου, Συρμώ Παπουλή, Ευφροσύνη Πολίτου, Αντωνία Σιδηροπούλου, Κατερίνα Συμιακού, Σταματία Κώτα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Αναστασία Χατζηαντωνίου.

2 σχόλια: