Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η προιστορία των αγώνων με την Λάρισα και κάποιες σκέψεις για το παιχνίδι + (vid)

Πάντα ένας αγώνας μεταξύ της Ξάνθης και της Λάρισας έκρυβε, κρύβει και θα συνεχίσει να έχει συγκινήσεις. Πάντα η αναμέτρηση μεταξύ των δυο ομάδων είχε κάτι να προσφέρει στους φιλάθλους των ομάδων αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά των φιλάθλων της Ξάνθης και ιδιαίτερα τους «ρομαντικούς» και τους παλιούς, μπορεί κάποιος να το αιτιολογήσει ότι απέναντι στην Θεσσαλική ομάδα δόθηκε ο πρώτος αγώνας για την Α’ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 1989-1990. Απέναντι στην ομάδα του κάμπου η Ξάνθη πέτυχε το πρώτο από τα πολλά της γκολ στην μεγάλη κατηγορία. Ήταν ο Γιώργος Μαρινάκης που πήρε την μπάλα αρκετά μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή και με δυνατό σουτ την έστειλε στα δίχτυα. Βέβαια για να πω την αλήθεια στο συγκεκριμένο παιχνίδι δέχτηκε και το πρώτο της γκολ και μάλιστα στο 55ο δευτερόλεπτο.

Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι φανατικοί οπαδοί της Ξάνθης πάντα θα ήθελαν να έχουν μια οπαδική πώρωση όπως αυτής της Λάρισας. Μια οπαδική πώρωση που υπήρχε στην Ξάνθη την δεκαετία του 80 και στα μισά του 90 αλλά κάπου χάθηκε στον δρόμο (εξαιρούνται κάποιες εκλάμψεις).

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Λάρισα είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας ενώ έχει και δυο κύπελλα στην συλλογή της.

Από την πλευρά της Λάρισας μπορώ να καταλάβω ότι η Ξάνθη εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί το «φόβητρο» όσον αφορά τον τίτλο της καλύτερης επαρχιακής ομάδας. Πολλά χρόνια στην μεγαλύτερη κατηγορία της Ελλάδας, εξόδους στην Ευρώπη, νέο στάδιο 100% δικό της, διοικητική δύναμη και σταθερότητα. Αυτά είναι τα πράγματα που θέλουν οι φίλοι της Λάρισας αλλά δυστυχώς πασχίζουν εδώ και καιρό χωρίς να τα βρούνε καθώς οι όποιες προσπάθειες παραγόντων να αναλάβουν την ομάδα με σήμα το άλογο έμειναν κάπου στην μέση και δεν ολοκληρώθηκαν.

Με την γλώσσα των αριθμών

Το παιχνίδι της Κυριακής θα είναι το 50ο ανάμεσα στις ομάδες με το μενού να περιλαμβάνει πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, Α’ Εθνικής, Super League και κύπελλο Ελλάδας.

Η αρχή έγινε την αγωνιστική περίοδο 1967-1968 με την Ξάνθη να ταξιδεύει στην Λάρισα για την 3η αγωνιστική της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε προηγηθεί η εντός έδρας νίκη επί της Λαμίας με σκορ 4-2. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν με σκορ 3-0 αλλά η ρεβάνς ήρθε στον 2ο γύρο με το ευρύ 4-1.

Στα μέχρι τώρα 49 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί οι Θεσσαλοί μετρούνε 19 νίκες, 13 παιχνίδια δεν έχουν αναδείξει νικητή ενώ οι Ξανθιώτες έχουν 17 νίκες. Τα τέρματα είναι 54 για την Ξάνθη και 59 για την Λάρισα.

Όσον αφορά τα παιχνίδια μέσα στην Λάρισα η προϊστορία είναι υπέρ των γηπεδούχων καθώς μετράνε 17 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες και τέρματα 43-15.

Τα παιχνίδια που θυμάμαι έντονα είναι τα παρακάτω:

  1. Η ρεβάνς του κυπέλλου το 2005 με την Ξάνθη να κερδίζει 4-1 και να προκρίνεται για 2η φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά. Ένα γήπεδο γεμάτο, με παλμό, χαρτάκια και τον Δώνη να βρίσκει ως δικαιολογία την φανέλα του Μπαχράμη (να είναι καλά εκεί ψηλά που βρίσκεται)
  2. Η ήττα το 2006 μέσα στην Λάρισα με 3-1 όπου ο Φλίσκας πέτυχε το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Ξάνθης. Ο Κώστας βρίσκεται 12 χρόνια στην ομάδα τιμώντας ιδιαίτερα την φανέλα.
  3. Την ίδια περίοδο το γκολ του Άντζα που ουσιαστικά κλείδωσε την παραμονή στην Super League.
  4. Η νίκη με 6-2 για την αγωνιστική περίοδο 1990-1991 που εκείνη την χρονική στιγμή ήταν η μεγαλύτερη της ιστορίας (ακολούθησε το 8-2 επί του Πιερικού).
 Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δειτε διάφορα τέρματα που έχουν επιτευχθεί https://youtu.be/SKY8W6tCaUA



Όπως πάντα κάθε άποψη, παρατήρηση, τοποθέτηση, διαφωνία κτλ είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου