Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Το εντός έδρας αήττητο του ΑΟΞ (2004-2007)




Έμερσον και Μακόρ 
Το καλοκαίρι του 2004 κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην αθλητική ιστορία της Ελλάδας καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά συνέβησαν αρκετά αθλητικά δρώμενα που θα αφήσουν το στίγμα τους για δεκάδες χρόνια. Αρχικά ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική ομάδα Ανδρών στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ένα κύπελλο που έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους ώστε να πανηγυρίσουν τη μεγάλη και μοναδική επιτυχία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ένα άλλο μεγάλο γεγονός μας έκανε περήφανους ως Έλληνες καθώς διοργανώσαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα με τους αθλητές μας να κατακτούν αρκετά μετάλλια και να πραγματοποιούν ρεκόρ συνολικών μεταλλίων για την Ελλάδα.

Ξεχωριστό καλοκαίρι αποτέλεσε όμως και για την Ξάνθη καθώς από τη μια πλευρά αποτέλεσε το κλείσιμο ενός κύκλου που διήρκησε 37 χρόνια και από την άλλη την ανατολή μιας νέας εποχής. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης μετά από 37 χρόνια δεν θα αγωνιζόταν άλλο μέσα στην πόλη, στο γήπεδο που βρισκόταν δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο αλλά θα  μετακόμιζε κάποια χιλιόμετρα έξω από την Ξάνθη και συγκεκριμένα λίγο έξω από το χωριό Πηγάδια.

Η αλλαγή έδρας πέρα από τα οφέλη που παρείχε στον κόσμο καθώς είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αγώνες υψηλού επιπέδου σε καλύτερες γηπεδικές συνθήκες, είχε και αγωνιστικά κέρδη καθώς στις πρώτες δυο αγωνιστικές περιόδους η ομάδα κατάφερε να πλασαριστεί σε βαθμολογική θέση που τις έδινε το δικαίωμα να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Καθοριστικός παράγοντας, πέρα από τη διοικητική σταθερότητα, την προπονητική καθοδήγηση αλλά και τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών, αποτέλεσε το καινούργιο γήπεδο, το καινούργιο σπίτι της Skoda Ξάνθη. Από τα πρώτα παιχνίδια διακρινόταν η δυναμική που έδινε το γήπεδο και αυτό μεταφράστηκε σε ελκυστικό ποδόσφαιρο, πολλά τέρματα και πολλές νίκες και όπως ήταν αναμενόμενο υψηλές θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα. 

Η έναρξη της αγωνιστικής περιόδου βρήκε την Ξάνθη να έχει 4 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες (Άρης, Ολυμπιακός, Εργοτέλης και Χαλκηδόνα κατά σειρά) προτού έρθει η 28η Νοεμβρίου 2004 όταν ο ΠΑΟΚ περνούσε με σκορ 2-0 από τα Πηγάδια. 

Ο Κατσαμπής κάνει το 2-1 για τον Ηρακλή
Η ήττα όπως άλλωστε κάθε ανεπιτυχές αποτέλεσμα έφερε λυπημένα πρόσωπα αλλά ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας δεν θα μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε. Από εκείνο το χρονικό σημείο και έως τις 13 Μαΐου 2007 η Skoda Ξάνθη δεν γνώρισε εντός έδρας ήττα για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας (μετέπειτα Super League) μένοντας για 39 παιχνίδια αήττητη. 

Για 895 ημερολογιακές ημέρες, κανένας φιλοξενούμενος δεν μπόρεσε να περάσει νικηφόρα από την Ξάνθη, μετατρέποντας το γήπεδο σε μια πραγματική έδρα, σε ένα πραγματικό απόρθητο φρούριο. Ο απολογισμός σε αυτά τα παιχνίδια ήταν 23 νίκες και 16 ισοπαλίες και τέρματα 50-13 !!! 

Αναλυτικά τα παιχνίδια έχουν ως εξής: 

Αγωνιστική περίοδο 2004-2005 

Skoda Ξάνθη – ΑΕΚ 0-0

Skoda Ξάνθη – ΟΦΗ 2-1

Skoda Ξάνθη – Ιωνικός 2-0

Skoda Ξάνθη – Παναθηναϊκός 3-1

Skoda Ξάνθη – Απόλλων Καλαμαριάς 4-1

Skoda Ξάνθη – Αιγάλεω 2-0

Skoda Ξάνθη – Κέρκυρα 1-1

Skoda Ξάνθη – Πανιώνιος 3-0

Skoda Ξάνθη – Ηρακλής 1-0

Skoda Ξάνθη – Καλλιθέα 1-0


Αγωνιστική περίοδο 2005-2006 

Skoda Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-0

Skoda Ξάνθη – Απόλλων Καλαμαριάς 2-0

Skoda Ξάνθη – Λεβαδειακός 1-0

Skoda Ξάνθη – Ηρακλής 4-1

Skoda Ξάνθη – Λάρισα 1-0

Skoda Ξάνθη – Ιωνικός 1-1

Skoda Ξάνθη – Καλλιθέα 2-2

Skoda Ξάνθη – ΑΕΚ 0-0

Skoda Ξάνθη – ΟΦΗ 0-0

Skoda Ξάνθη – Ατρόμητος 1-0

Skoda Ξάνθη – Αιγάλεω 1-0

Skoda Ξάνθη – Ολυμπιακός 1-0

Skoda Ξάνθη – Παναθηναϊκός 1-1

Skoda Ξάνθη – Πανιώνιος 1-0

Skoda Ξάνθη – Ακράτητος 2-0

 

Αγωνιστική περίοδο 2006-2007 

Skoda Ξάνθη – Εργοτέλης 0-0

Skoda Ξάνθη – Άρης 1-1

Skoda Ξάνθη – Κέρκυρα 1-1

Skoda Ξάνθη – Ιωνικός 2-0

Skoda Ξάνθη – Ατρόμητος 1-0

Skoda Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-0

Skoda Ξάνθη – ΑΕΚ 0-0

Skoda Ξάνθη – Ολυμπιακός 0-0

Skoda Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-0

Skoda Ξάνθη – Απόλλων Καλαμαριάς 0-0

Skoda Ξάνθη – Λάρισα 1-0

Skoda Ξάνθη – Αιγάλεω 0-0

Skoda Ξάνθη – Πανιώνιος 1-1

Skoda Ξάνθη – ΟΦΗ 4-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου