Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Αναζητώντας παλιές ομάδες της Ξάνθης – Πρώτος Σταθμός Εξοχή

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχαν στο ποδόσφαιρο της Ξάνθης και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες πολλές ιστορικές και λαοφιλείς ομάδες.

Ομάδες βγαλμένες από άλλη εποχή, κυρίως την δεκαετία του ’70 και ’80, τότε που το ποδόσφαιρο ήταν περισσότερο ρομαντικό, συναρπαστικό και κάθε χωριό να έχει την ομάδα του και τους υποστηριχτές της.

Το xanthifootball θα πραγματοποιήσει μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά και να μάθουν οι νεότεροι ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης, χάρισαν όμορφες στιγμές στους ποδοσφαιρόφιλους και εν συνεχεία χάθηκαν από τα… φώτα της δημοσιότητας.

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού το χωριό Εξοχή που ανήκει στον Δήμο Τοπείρου που ως Δήμος έχει έδρα το Εύλαλο. Απέχει περίπου 15 λεπτά από την πόλη της Ξάνθης με το οδικό δίκτυο να είναι αρκετά καλό.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στις 21 Δεκεμβρίου 1944 η Κοινότητα επιστρέφει από την Ροδόπη στην Ξάνθη και στις 10 Οκτωβρίου 1955 η Κοινότητα Γκιζέλας μετονομάζεται σε Εξοχή. Στις 4 Δεκεμβρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τον Δήμο Τοπείρου.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Το χωριό Εξοχή έχει περίπου 100 κατοίκους και κύρια απασχόληση τους είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ

Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι η Εξοχή πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 με το όνομα Α.Ε.Κ. Εξοχής. Η ονομασία αυτόματα σε κατευθύνει στην επωνυμία της γνωστής ομάδας αλλά η αλήθεια είναι ότι η ονομασία προήλθε από αρχικά των διπλανών χωριών  Αμισσός – Εξοχή και Κυψέλη.

Παράλληλα άρχισαν οι εργασίες έτσι ώστε να αποκτήσει ποδοσφαιρικό γήπεδο που να χρησιμοποιείται ως έδρα. Μέχρι την ολοκλήρωση των έργων η ΑΕΚ Εξοχής είχε ως έδρα την Μέλισσα.

Με Πρόεδρο τον Ιωάννη Βασιλειάδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους Νικόλαο Ασβεστά, Ανδρέα Τσόκο, Κωνσταντίνο Γανίδη, Παράσχο Βαριά και Μελέτιο Μελισσόπουλο δεν άργησε να έρθει το πρώτο παιχνίδι που έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου 1980 στους Τοξότες για το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας απέναντι στον Δημόκριτο Τυμπάνου (ήττα με 3-2) ενώ η πρώτη νίκη ήρθε μια εβδομάδα αργότερα με 4-1 επί του Εθνικού Ολβίου. Ο προπονητής Κωνσταντίνος Γκόγκος χρησιμοποίησε τους Θωμά Ντέλτσο, Χρήστο Βασιλειάδη, Περικλή Παπαδόπουλο, Ραμαδάν Ογλού Ραμαδάν, Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, Δημήτριο Καδόγλου, Γρηγόριο Παρτσά, Ιωάννη Λαύκα, Στέφανο Βίντο, Σάββα Μελισσόπουλο και Ευάγγελο Χαραλαμπίδη.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Β’ κατηγορία συμμετέχοντας σε όμιλο μαζί με την Αναγέννηση Θαλασσιάς, Δημόκριτο Τυμπάνου και Εθνικό Ολβίου.

Τα επόμενα χρόνια συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας κατάφερε να είναι συνέχεια στο προσκήνιο και να έχει ως καλύτερη σαιζόν το 1982-1983 όπου τερμάτισε στην 8η θέση σημειώνοντας 11 νίκες.

Ο υποβιβασμός της επόμενης χρονιάς έφερε την Εξοχή και πάλι στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας και την αλλαγή ονομασίας καθώς από ΑΕΚ Εξοχής μετονομάστηκε σε Άγιαξ Εξοχής.

Αλλαγή υπήρχε και στο Δ.Σ. το οποίο αποτελούταν από τους Αναστάσιο Γρηγοριάδη, Δημήτριο Πετρίδη, Θεόδωρο Κυρμάνη, Κωνσταντίνο Κανδυλίδη, Ιωάννη Πετρίδη, Βασίλειο Χαραλαμπίδη και Αθανάσιο Πλατικέλη.

Η αλλαγή ονομασίας έφερε και την αλλαγή χρωμάτων στην στολή καθώς το κίτρινο και μαύρο έδωσε την θέση του στο άσπρο και κόκκινο, χρώματα που φορούσε και ο Άγιαξ της Ολλανδίας.

Η ομάδα συμμετείχε για τελευταία φορά την αγωνιστική περίοδο 1986-1987 στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας και μετά από λίγα παιχνίδια αποσύρθηκε από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Όπως κάθε κείμενο η όποια διόρθωση, επισήμανση, τοποθέτηση είναι ευπρόσδεκτη.

Ελπίζω να σας άρεσε και να το μοιραστείτε με τους φίλους σας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου