Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

1940 - Όταν ο πόλεμος νίκησε την Ασπίδα και τον Ορφέα

Για την σημερινή μέρα υπάρχει ένα εξαιρετικό θέμα που χρειάστηκαν αρκετές ώρες ψάξιμο στο Internet αλλά και να συζητήσω με διάφορους ανθρώπους εντός και εκτός Νομού Ξάνθης.


Συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 1940-1941 συμμετείχαν δυο ομάδες της Ξάνθης στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος και συγκεκριμένα η Ασπίδα Ξάνθης και ο Ορφέας Ξάνθης. Για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση η σειρά των ονομάτων είναι αλφαβητική.

Αναγγελία αγώνα Ασπίδα Ξάνθης - Ορφέας Ξάνθης
Εκείνη την περίοδο η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέλησε να κάνει μια αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου της Θράκης με την ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας και την οικονομική της ενίσχυση με 150.000 δραχμές, ένα ποσό αρκετά μεγάλο για εκείνη την χρονική περίοδο. Πέρα όμως από την οικονομική ενίσχυση, η οποία δινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε καλή διαχείριση, αποφάσισε να ενισχύσει τις ομάδες με ιματισμό, μπάλες, παπούτσια και όργανα γυμναστικής.

Ακόμη αποφασίστηκε πως όλες οι ομάδες δεν θα περιορίζονται μόνο στους Πανθρακικούς αγώνες αλλά θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος και στους Πανελλήνιους αγώνες (πρωταθλήματα και κύπελλο).

Κάπως έτσι το 1940, η Ασπίδα Ξάνθης και ο Ορφέας Ξάνθης έλαβαν μέρος στο κύπελλο ποδοσφαίρου το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1940. Στην διοργάνωση συμμετείχαν περίπου 80 ομάδες από τις 6 υπάρχουσες Ενώσεις (Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πατρών και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Από κάθε Ένωση θα αναδεικνυόταν ένας νικητής και στην συνέχεια θα έμπαιναν στον θεσμό οι ομάδες ΑΕΚ, Παναθηναικός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός, Εθνικός, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλης έτσι ώστε να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.

Στην Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν οι παρακάτω ομάδες
Φίλιππος Καβάλας, Ηρακλής Καβάλας, Δόξα Δράμας, Ελπίδα Δράμας, Άρης Δράμας, Ασπίδα Ξάνθης, Ορφέας Ξάνθης, ΑΕ Κομοτηνής, ΑΕ Αλεξανδρούπολης, Αρμένικη Ένωση Καβάλας, Βύρων Καβάλας, Ηρακλής Προσοτσάνης, Ιάσων Προσοτσάνης, Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Δόξα Ξάνθης, Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής και Άρης Αλεξανδρούπολης.

Οι ομάδες της Ξάνθης είχαν κληρωθεί να τεθούν αντιμέτωπες στις 27 Οκτωβρίου 1940 για την προκριματική φάση του κυπέλλου με την Ασπίδα να είναι το φαβορί και να διαθέτει στις τάξεις της έμπειρους παίχτες. Εκείνη την εποχή στην Ασπίδα ξεχώριζαν τα αδέρφια Φανόπουλου, ο Μπακιρτζής, ο Νισμεντίν, ο Παρτεμιάνης, ο Ζωγράφου ενώ από τον νεανικό Ορφέα τα αδέρφια Πασχαλίδη, ο Ζάμος και ο Ζήκος, Μάλιστα 15 μέρες πριν την αναμέτρηση του κυπέλλου οι ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα με την Ασπίδα να κερδίζει 6-0 τον Ορφέα που αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με 10 παίχτες καθώς τραυματίστηκε σοβαρά ο Τοκμακίδης.


Οι αγώνες της προκριματικής φάσης ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με την Ελπίδα Δράμας και την Δόξα Δράμας να κερδίζουν την Ένωση Αρμενίων και τον Άρη Δράμας αντίστοιχα. Η συνάντηση Ασπίδα – Ορφέας δεν διεξήχθη ποτέ διότι ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και το κύπελλο διακόπηκε. Ο πόλεμος είχε νικήσει την Ασπίδα και τον Ορφέα, ο πόλεμος είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο, ο πόλεμος είχε κερδίσει τον αθλητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου