Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού - Οι ξένοι παίχτες που φόρεσαν την φανέλα της Ξάνθης

Κάθε 21 Μαρτίου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο επιθετικός Αλ Σαϊφι

Στην ομάδα της Ξάνθης από το 1989 έως και σήμερα έχουν φορέσει την φανέλα της ομάδα σε αγώνα πρωταθλήματος έστω και για μια φορά συνολικά 167 παίχτες που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μέσα σε αυτούς τους παίχτες υπάρχουν αρκετά παιδιά που προέρχονται από χώρες που έχουν ποδοσφαιρική παιδεία, δυναμική, υποδομή κτλ. Αυτές οι χώρες είναι η Βραζιλιά, η Αργεντινή, Τσεχία, Γαλλία, Ισπανία κτλ.

Υπάρχουν όμως και μερικοί ποδοσφαιριστές που προέρχονται από ποδοσφαιρικά «ανύπαρκτες» χώρες αλλά φόρεσαν την φανέλα της Ξάνθης στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Πάμε να δούμε μερικούς από αυτούς.

Ποδοσφαιριστής: Αλ Σαίφι Εθνικότητα: Ιορδανία

Ήρθε στην ομάδα της Ξάνθης την αγωνιστική περίοδο 2009-2010, αν θυμάμαι καλά προπονητής ήταν ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Βολφ. Έπαιξε όλα και όλα 6 παιχνίδια. Ήρθε με καλό ποδοσφαιρικό βιογραφικό αλλά δυστυχώς δεν το είδαμε στην Ξάνθης.

Ποδοσφαιριστής: Ρομπέρτο Κέτλουν Εθνικότητα: Παλαιστίνη

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να τοποθετηθούμε εάν η Παλαιστίνη είναι αναγνωρισμένο κράτος ή όχι. Ο Ρομπέρτο ήρθε το καλοκαίρι του 2003 μαζί με Πέρες, Καράσκο, Ορτίζ κτλ.. Έπαιξε σε 4 παιχνίδια και σκόραρε στο εντός έδρας 2-2 με την Προοδευτική την αγωνιστική περίοδο 2003-2004. Έπαιξε και αρκετές φορές με την Εθνική ομάδα της Παλαιστίνης και μάλιστα ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές σχετικού ντοκιμαντέρ από την Γερμανική τηλεόραση.

Ποδοσφαιριστής: Ραχίμ Ουεντραόγκο Εθνικότητα: Μπουρκίνα Φάσο

Ήρθε το χειμώνα του 2006, μαζί με τον Σονκό, μετά από εισήγηση του Τεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Σαμαρά, που τον γνώριζε από την Ολλανδία. Αν και είχε αρκετές συμμετοχές στο Ολλανδικό πρωτάθλημα δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει πάνω από 6 συμμετοχές την σαιζόν 2006-2007 και έφυγε το καλοκαίρι.

Ποδοσφαιριστής: Σαλάμ Σόου Εθνικότητα: Γουινέα

Άλλος ένας Αφρικανός ποδοσφαιριστής που βρέθηκε στην Ξάνθη την αγωνιστική περίοδο 1998-1999 στην Ξάνθη. Ο Γιάννης Ματζουράκης τον έφερε αλλά δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει παραπάνω από 2 συμμετοχές.

Υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία όπως ο Λομπανίτζε (Γεωργία), Αμπένα (Καμερούν), Μάντσεν (Δανία), Νταλούμ (Νορβηγία), Αγκουιάρ (Ουρουγουάη).

Για το τέλος αφήσαμε τους 10 ξένους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές:


  1. Μαρτσέλο 206
  2. Μπούτσεκ 164
  3. Μπα 140
  4. Κιντάνα 134
  5. Πόι 123
  6. Λουτσιάνο 113
  7. Σολτάνι 109
  8. Μπαικαρά 108
  9. Μαρσελίνιο 104
  10. Γκσπούρνιγκ 89

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου