Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ «ΦΕΥΓΕΙ» Ο ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ

Σαν σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου 1986 ένας από τους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους στον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης μετά από καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια του εντός έδρας αγώνα με την Κοζάνη.

Το story της αγωνιστικής περιόδου 1985-1986

Αμέσως μετά τον υποβιβασμό από την Β’ Εθνική στην Γ’ Εθνική κατηγορία πραγματοποιείται η καθιερωμένη Γενική Συνέλευση των μελών του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης και από εκεί αναδεικνύεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Θόδωρο Κοκκάλα.

Πρώτο του μέλημα είναι να έρθει σε συμφωνία με έναν προπονητή που να έχει προσφέρει στην Ξάνθη, να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και γενικότερα τα αποδυτήρια της ομάδας. Ο Γιάννης Γιακουμής είναι ο εκλεκτός της Διοίκησης, ένας προπονητής που έχει συνδέσει το όνομα του τις αγωνιστικές περιόδους 1982-1983 και 1983-1984 με την ομάδα να πετυχαίνει τους στόχους της. Την πρώτη χρονιά τερμάτισε στην 6η θέση καταφέρνοντας, έτσι, να είναι την επόμενη χρονιά στην ενιαία Β’ Εθνική.

Η απογοήτευση από τον υποβιβασμό της προηγούμενης χρονιάς ήταν ακόμη νωπή και έτσι έπρεπε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν αρκετές αλλαγές. Ο προπονητής Γιάννης Γιακουμής «σήκωσε τα μανίκια» και έπιασε δουλειά. Πρώτος του στόχος είναι να βρει ποδοσφαιριστές μέσα από τον Νομό και για αυτό τον λόγο με την βοήθεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης πραγματοποιεί συναντήσεις με τις ομάδες.

Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Κριεζής που την προηγούμενη χρονιά πέτυχε με την Ελπίδα Γενισέας 22 τέρματα στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Ξάνθης.

Η έναρξη του πρωταθλήματος για ακόμη μια χρονιά είναι κρύο και ζέστη. Στην πρεμιέρα χάνει από τον αδύναμο Ηρακλή Καβάλας με 2-1 αλλά την αμέσως επόμενη αγωνιστική κερδίζει εντός έδρας τη Νίκη Βόλου που είναι από τα φαβορί για την άνοδο. Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται σχεδόν έως το τέλος του 1ου γύρου του πρωταθλήματος.

Την 16η αγωνιστική και στον εκτός έδρας αγώνα με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό Βόλου η Ξάνθη βρίσκεται στην 3η θέση αλλά πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση καθώς προηγείται με 2-0 και 3-1 αλλά στο τέλος μένει με την πίκρα της ισοπαλίας. Μπορεί να έφυγε από τον Βόλο με έναν μόνο βαθμό αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που έδωσε την ώθηση για ένα εκπληκτικό σερί αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος η Ξάνθη σημείωσε 13 νίκες, είχε 5 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Ο απολογισμός τερμάτων στους συγκεκριμένους αγώνες είναι 42-10.

Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις είναι που έδωσαν στον Α.Ο.Ξ. το εισιτήριο της επιστροφής στην Β’ Εθνική καθώς με τη σωστή διαχείριση έως το τέλος κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα.

Δυστυχώς μέσα σε αυτό το σερί των πετυχημένων αποτελεσμάτων ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης βίωσε δυσάρεστα και επίπονα γεγονότα καθώς στις 20 Φεβρουαρίου 1986 ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Γιακουμής πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Τελευταίο του παιχνίδι ήταν η νίκη με 1-0 επί της Κοζάνης όπου κατά την διάρκεια του αγώνα αισθάνθηκε ενοχλήσεις.

Φίλαθλοι της ομάδας καταθέτουν στεφάνι στον πάγκο
της ομάδας εις μνήμη του Γιακουμή

Ίσως να ήταν γραφτό, ίσως ο Γιακουμής από ψηλά έδωσε μια επιπλέον δύναμη στους ποδοσφαιριστές του καθώς στα επόμενα δυο παιχνίδια υπήρξαν ισάριθμες νίκες (εκτός έδρας με την Αναγέννηση Καρδίτσας και εντός έδρας με την Αναγέννηση Άρτας) και η ομάδα βρέθηκε για πρώτη φορά από την αρχή του πρωταθλήματος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Μετά τον θάνατο του Γιάννη Γιακουμή, καθήκοντα προπονητή ανέλαβε ο παλιός συμπαίχτης του σε ΠΑΟΚ και Νάουσα, Τούλης Μουρατίδης. Εκτιμώντας την πολύχρονη φιλία τους ο Μουρατίδης έδωσε την αμοιβή του προπονητή στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Στις 15 Ιουνίου 1986 με την εντός έδρας νίκη με 3-0 επί της Αναγέννησης Γιαννιτσών σφραγίστηκε η επιστροφή του Α.Ο.Ξ. στη Β’ Εθνική. Μια άνοδος αφιερωμένη στον προπονητή.

Αιώνια η μνήμη του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου