Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Οι πρώτες συμμετοχές ομάδων της Ξάνθης στο κύπελλο Ελλάδας 1938-1940

Συνεχίζοντας την αναδρομή στις συμμετοχές των ομάδων της Ξάνθης στους αγώνες κυπέλλου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ήρθε η στιγμή να ανατρέξουμε τις πρώτες χρονιές που είναι από το 1938 έως το 1940.


Κύπελλο Ελλάδος 1938-1939

Το κύπελλο σαν θεσμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ξεκίνησε το 1931 και λόγω της γεωγραφικής θέσης, της σχετικής πρόσφατης απελευθέρωσης της Ξάνθης και γεγονότων που έχουν να κάνουν περισσότερο με την πολιτική, οι πρώτες συμμετοχές των ομάδων ήρθαν το 1938.

Την συγκεκριμένη χρονιά συμμετείχαν ομάδες από όλη την Ελλάδα και όχι αποκλειστικά από τις Ενώσεις Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας.

Οι ομάδες της Ξάνθης υπαγόταν στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από την πλευρά της Θράκης πήραν συνολικά 3 ομάδες μέρος με την συμμετοχή του Ορφέα Ξάνθης να μην γίνεται δεκτή λόγω καθυστέρησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Από την Θράκη έλαβαν μέρος η Ασπίδα Ξάνθης, η ΑΕ Ξάνθης και η ΑΕ Κομοτηνής. Η κλήρωση έφερε αντίπαλους την ΑΕ Ξάνθης με την ΑΕ Κομοτηνής με την αναμέτρηση να διεξάγεται στο γήπεδο του Ορφέα. Τελικό αποτέλεσμα 3-3 καθώς ο διαιτητής Ιατρού από την Καβάλα διακόπτει το παιχνίδι στο 114ο λεπτό καθώς είχε φτάσει βράδυ. Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνάντησης ο Ρέγγος της ΑΕΞ με 2 τέρματα και 1 χαμένο πέναλτι Την εσχάτη των ποινών έχασε και ο Γερβάσης για την ΑΕ Ξάνθης.

Στον επαναληπτικό η ΑΕ Κομοτηνής κερδίζει με 5-2 και καλείται να παίξει με την Ασπίδα Ξάνθης που έχει μεταξύ άλλων στην σύνθεση της τους Ζωγράφου, Κωνσταντινίδη και Συμεωνίδη. Ειδικά ο πρώτος θεωρούταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και πριν λίγες μέρες είχε σκοράρει 2 φορές στην φιλική ήττα της Ασπίδας με 3-2 από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη.
 
Η Ασπίδα ως καλύτερη ομάδα παίρνει την πρόκριση και αντιμετωπίζει τον Φίλιππο Καβάλας στον τελικό της Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικό σκορ 3-2 υπέρ της Ασπίδας και πρόκριση στην φάση των 16 όπου και αποκλείεται από τον Ηρακλή με 1-2.

Κύπελλο Ελλάδος 1939-1940

Την συγκεκριμένη χρονιά πήραν μέρος 4 ομάδες από την Θράκη (Ασπίδα Ξάνθης, ΑΕ Ξάνθης, ΑΕ Κομοτηνής και ΑΕ Αλεξανδρούπολης). Στους ημιτελικούς η Ασπίδα νίκησε την ΑΕ Ξάνθης με 3-2 και η ΑΕ Κομοτηνής την Αλεξανδρούπολη με το ευρύ 5-1. Στον τελικό η Ασπίδα κέρδισε με σκορ 1-0 και πέρασε στην επόμενη φάση όπου αντιμετώπισε την Δόξα Δράμας.

Η Δόξα είχε αποκλείσει πριν λίγες εβδομάδες την Ελπίδα Δράμας (ομάδα που διέθετε στις τάξεις της 5 διεθνείς ποδοσφαιριστές) και με τον αέρα εκείνης της επικράτησης νίκησε εύκολα την Ασπίδα με 3-0.

Κύπελλο Ελλάδος 1940-1941

Την θέση της ΑΕ Ξάνθης πήρε ο Ορφέας Ξάνθης με την Ασπίδα να συμμετέχει σταθερά στην διοργάνωση. Όπως ανάφερα και σε προηγούμενη ανάρτηση η διοργάνωση ξεκίνησε το 1940, η Ασπίδα Ξάνθης και ο Ορφέας Ξάνθης έλαβαν μέρος στο κύπελλο ποδοσφαίρου το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1940. Στην διοργάνωση συμμετείχαν περίπου 80 ομάδες από τις 6 υπάρχουσες Ενώσεις (Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πατρών και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Από κάθε Ένωση θα αναδεικνυόταν ένας νικητής και στην συνέχεια θα έμπαιναν στον θεσμό οι ομάδες ΑΕΚ, Παναθηναικός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός, Εθνικός, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλης έτσι ώστε να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.

Στην Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν οι παρακάτω ομάδες
Φίλιππος Καβάλας, Ηρακλής Καβάλας, Δόξα Δράμας, Ελπίδα Δράμας, Άρης Δράμας, Ασπίδα Ξάνθης, Ορφέας Ξάνθης, ΑΕ Κομοτηνής, ΑΕ Αλεξανδρούπολης, Αρμένικη Ένωση Καβάλας, Βύρων Καβάλας, Ηρακλής Προσοτσάνης, Ιάσων Προσοτσάνης, Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Δόξα Ξάνθης, Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής και Άρης Αλεξανδρούπολης.

Οι ομάδες της Ξάνθης είχαν κληρωθεί να τεθούν αντιμέτωπες στις 27 Οκτωβρίου 1940 για την προκριματική φάση του κυπέλλου με την Ασπίδα να είναι το φαβορί και να διαθέτει στις τάξεις της έμπειρους παίχτες. Εκείνη την εποχή στην Ασπίδα ξεχώριζαν τα αδέρφια Φανόπουλου, ο Μπακιρτζής, ο Νισμεντίν, ο Παρτεμιάνης, ο Ζωγράφου ενώ από τον νεανικό Ορφέα τα αδέρφια Πασχαλίδη, ο Ζάμος και ο Ζήκος, Μάλιστα 15 μέρες πριν την αναμέτρηση του κυπέλλου οι ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα με την Ασπίδα να κερδίζει 6-0 τον Ορφέα που αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με 10 παίχτες καθώς τραυματίστηκε σοβαρά ο Τοκμακίδης.

Οι αγώνες της προκριματικής φάσης ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με την Ελπίδα Δράμας και την Δόξα Δράμας να κερδίζουν την Ένωση Αρμενίων και τον Άρη Δράμας αντίστοιχα. Η συνάντηση Ασπίδα – Ορφέας δεν διεξήχθη ποτέ διότι ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και το κύπελλο διακόπηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου