Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΔΡΟΜΟΣ

Μια καλή ευκαιρία έχει ο ΑΟΞ για να σπάσει την άσχημη παράδοση που έχει απέναντι στην ομάδα της Καβάλας και ιδιαίτερα στα παιχνίδια που διεξάγονται στο Ανθή Καραγιάννης.

Στις μέχρι τώρα 18 συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην γειτονική πόλη η Ξάνθη μετράει 2 νίκες, 6 ισοπαλίες και 10 ήττες. Τα τέρματα που έχουν σημειώσει οι γηπεδούχοι είναι 32 ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν σκοράρει μόλις 12 φορές.

Χαρακτηριστική νίκη για τον ΑΟΞ ήταν την αγωνιστική περίοδο 1988-1989 όταν και επικράτησε με 2-1 για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής περιόδου είχε πανηγυρίσει την άνοδο στην Α’ Εθνική.

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90’ έκρυβαν αρκετές συγκινήσεις και τις περισσότερες φορές εντάσεις που έφταναν στα όρια των επεισοδίων. Γνωστή η αντιπαλότητα των φιλάθλων ειδικά όταν τα λεωφορεία με φιλάθλους της Ξάνθης περνούσαν μέσα από την πόλη της Καβάλας και είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τις πέτρες. Ανάλογη φιλοξενία υπήρχε βέβαια και στην Ξάνθη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ωρίμασε η ιδέα να συγχωνευθούν ο Ηρακλής Καβάλας και οι Φίλιπποι που είχαν σημαντική ποδοσφαιρική παρουσία στην Β’ Εθνική κατηγορία. Έμβλημα της νέας ομάδας επιλέχτηκε η αρχαία τριήρης, που συνδύαζε τη ναυτική παράδοση της πόλης, η οποία είναι σημαντικό λιμάνι, και εμπεριέχει τρεις συμβολισμούς: τα κουπιά συμβολίζουν του παίκτες, τα πανιά τη διοίκηση και ο άνεμος τους φιλάθλους. 

Η δεκαετία του '70 αποτέλεσε τη χρυσή εποχή του συλλόγου. Αγωνίστηκε για 12 χρόνια στην Α’ Εθνική (μοναδική εξαίρεση το 1975-1976) από το 1969-1970 έως το 1981-1982 χρονιά όπου και υποβιβάστηκε. 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Καβάλα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνική και ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία. Αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική ως την περίοδο 1999-2000. 

Ακολούθησε μία δύσκολη περίοδος που οδήγησε έως την Γ’ Εθνική και την αλλαγή επωνυμία λόγω οικονομικών προβλημάτων σε Puma ΠΑΕ Νέα Καβάλα. Τελευταία παρουσία της Καβάλας στην μεγάλη κατηγορία υπήρξε το χρονικό διάστημα 2009-2011. 

Τον Αύγουστο του 2011 η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορήγησε πιστοποιητικό για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Super League με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στην Δ’ Εθνική. Δέκα χρόνια αργότερα αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα με την Ε.Ε.Α.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Τα χρόνια πέρασαν το ενδιαφέρον έπεσε κατακόρυφα και πλέον τα παιχνίδια των δυο ομάδων και οι όποιες εντάσεις ανήκουν στο παρελθόν. Υπάρχει μια σχετική συνεργασία τα τελευταία χρόνια με την Ξάνθη να δανείζει ποδοσφαιριστές στην Καβαλα αλλά και πολλούς παίχτες από τον Νομό Καβάλας να έρχονται.

Στο βίντεο υπάρχουν στιγμιότυπα από τις μονομαχίες των ομάδων των τελευταία περίπου 40 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια σπουδαίοι ποδοσφαιριστές φόρεσαν τις φανέλες των ομάδων και βοήθησαν με τον τρόπο τους στο να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο.

Όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι... Τα λόγια είναι περιττά μπορείτε να δείτε γκολ και φάσεις ΕΔΩ

Όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι που κάνει τη ζωή να έχει νόημα. Ο καθένας από εμάς έχει να δείξει κάτι διαφορετικό και σίγουρα μπορεί με τη μεγάλη ή μικρή του δύναμη να συμβάλλει στο να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος και δίκαιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου